maandag 10 juni 2013

SPF - Bescherm jezelf tegen zon

De zon schijnt al wat meer en de zomer komt er ook aan. Dit betekend dat we rekening moeten houden met het beschermen van onzer huid tegen de zon. Tegen de UV-stralen dus. Hiervoor gebruik je zonnebrandcrème, natuurlijk. Ik ga wat meer info geven over het de UV-stralen en over de bescherming.

Wat is UV-straling en het gevaar ervan?

Wanneer de zon schijnt, komen er UV-stralen vrij. Zelfs in de schaduw! Als je te lang onbeschermd in UV-straling zit, dan wordt je huid rood of verbrandt die. Maar dat is niet alles, de huid veroudert ook sneller, je krijgt sneller rimpels, en het kan zelf huidkanker veroorzaken. Je moet dus altijd iets van bescherming opdoen als je wordt blootgesteld aan UV-straling. Eigenlijk is er altijd UV-straling, in de zomer, wanneer de zon hard schijnt, is het gewoon veel meer. 

SPF om je te beschermen!

En waarmee moet je je dan beschermen? Met producten met SPF (= Sun Protection Factor). Zonnebrandcrèmes dus. Er zijn echt heel veel soorten zonnebrandcrèmes, van verschillende merken, met verschillende extra functies, met verschillende factors.. Eigenlijk is het allemaal ongeveer hetzelfde, er zit SPF in en beschermd je huid tegen de UV-straling. Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent tegen UV-stralen en hoe meer je dus beschermd bent. Er zijn 4 klasses:


- lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10

- matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
- hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
- zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Eigenlijk zou je hoge of zeer hoge factor moeten gebruiken. Soms zit er bv. SPF 15 in een foundation. Denk niet dat je dan beschermd bent! Dit is niet genoeg, je moet dan een aparte zonnebrandcrème gebruiken met een hogere factor. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor je gezicht, die zijn vaak minder vettig dan die voor je lichaam en trekken sneller in. Maar natuurlijk kan je gewoon een zonnebrand voor je lichaam ook op je gezicht gebruiken.

Hopelijk weet je nu beter hoe dat zit en waarom je SPF moet gebruiken. Ik zou zeggen, gebruik gewoon altijd 50+, dan ben je zeker. Maar vanaf 30 is eigenlijk ook al hoog. Dus, vergeet je niet altijd goed in te smeren!


Bronnen + bronnen foto's:

1 opmerking: